Фирма ТЕРЗ е семейна фирма създадена през 1994 година от Желязко Димитров.

Започва работа като търговски партньор на Sandvik и Loctite за региона на Варна.Предлага също и продуктите на Jonsered за горската и дървопреработвателната индустрия.

През 1996 година,фирма ТЕРЗ става търговски представител за Североизточна България на Австрийската фирма ULMER чрез официалният представител за България. Това разширява силно гамата представяни продукти като – Стандартни машинни елементи, Крепежни елементи, Стандартизирани елементи, Пневматика и Хидравлика, Линейно направляваща техника и Машиностроителни системи, Хидравлични елементи, Лепилна техника и Химични продукти за индустрията. В последствие в гамата предлагани артикули се включват и редукторите и ел.моторите на Bonfiglioli Италия.

Гамата от предлагани артикули се допълва след основаване на търговски отношения с гръцката фирма Alexandris през 2001година и нейният филиал в България. В нашата номенклатура освен всички по-горе изброени артикули са включени и транспортни ситеми, ленти, шнекове, елеватори, стандартни и нестандартни изделия от индустриални пластмаси и метал, както и цялата гама редуктори на Motovario и Spaggiari Италия, както и широка гама ел.двигатели.

През годините разширяваме своите партньорски отношения с фирми представители на световно известни производители на Пневматика. Ние можем да осигурим специфични пневматични компоненти за всички представени в България производители като Camozzi, Vesta, Metal Work, Aignep, Bosch-Rexroth, SMC, Pneumax.

Хидравлични детаили и системи на Bosch-Rexroth и Atos.

Линейна техника и машиностроителни системи на Bosch-Rexroth, Hiwin и ITEM.

През тези години фирмата натрупа опит и успя да се утвърди на пазара,като коректен и стабилен партньор, способен да покрие цялата гама стандартни и нестандартни резервни части за поддръжка и изграждане на машини. Артикулите които могат да бъдат доставени са над 500 000 с което ТЕРЗ остава най-универсалният регионален доставчик!

От 2007 година ТЕРЗ разполага със собствена база разположена на 200 квадратни метра в Западна промишлена зона, Варна.