Пневматични цилиндри – могат ли да бъдат ремонтирани

Често срещан казус – имам цилиндър, който изпуска. Искам да го ремонтирам.

1. Предвиден ли е за ремонт?

Ако цилиндъра е от типа ” писалка”, Ф10-ф32 с кръгли затварящи фланци в 90 % от производителите , не е предвиден за ремонт. Фланците са запресовани към тръбата и няма как да бъде нормално разглобен за ремонт.

2. Кой е производителя и какъв е точният спецификационен код на цилиндъра.

Всички реномирани производители на пневматика , предвиждат доставка на ремонтни комплекти за ремонто пригодните цилиндри, но те не са взаимо заменяеми помежду си!

Еднотипен цилиндър с еднакъв работен диаметър на два различни производителя  е с различно вътрешно устройство и различни уплътнители на буталото или на стержена.

Ако не знаете подробности за цилиндъра – снимка на идентификационната табелка е задължителна , за да можем да помогнем с ремонтен комплект.

Цилиндри с еднакъв работен диаметър, на един и същ производител но от различни серии имат различно устройство и различен ремонтен кит!

3. Колко струва ремонтния комплект и оправдан ли е ремонта?

В общия случай цената на ремонтния комплект е в рамките на 10 % от стойноста на нов цилиндър.

Ако не е увредена вътрешната повърхност на цилиндъра, с необходимите технически умения, подмяната на уплътненията дават допълнителен ресурс.

При увредени вътрешни повърхности на цилиндъра или капаците, операцията по ремонтиране, рядко е по-изгодна от купуване на нов цилиндър.